Pilot nasıl olunur, gerekli şartlar nelerdir, pilot olmak için neler yapılmalı, hangi lisanslar alınmalı, Uçuş lisanları nelerdir? tüm sorularınızın cevaplarını sizler için araştırdık. Pilot Nasıl Olunur,

Hava yolu şirketlerine bağlı olarak pilot olma hayali küçük yaşlardan itibaren başlamaktadır. Küçüklükten beri heyecan verici olan bu duygu, heyecanını hiç kaybetmeyenlerin peşinden gittiği bir meslek haline gelmiştir. Mesleğin getirisi olan kariyer ve maddi olguların yanı sıra, pilotların tamamı sevdikleri işi yapmanın vermiş olduğu heyecanı yaşamaktadırlar. Bu dünyanın içerisinde bulunma hazzı tarif edilemez bir durumdur.

Pilot Nasıl Olunur?

Pilot olmak için üç önemli temel şart bulunmaktadır. Bunlardan ilki iyi bir İngilizce bilgisine sahip olmak, iyi ve kariyeri yüksek bir okulda okumak ve sağlık durumunda yeterlilik olmasıdır. Lise çağındaki gençler için Hava Harp Okulu mezunu olmak oldukça iyi bir kariyer basamağıdır. Hava Harp Okulunda eğitime başlamak için hem disiplinli olunması hem de sağlık yönünden yeterlilik belgesinin alınmış olması gerekmektedir. Hava Harp Okulunda, askeri pilot olup; emekli olduktan sonra da sivil havacılık şirketlerine bağlı özel uçaklarda pilot olunabilmektedir. Bu okuldan mezun olamayan öğrenciler, üniversitelerin pilotaj bölümlerinde dört yıl okuduktan sonra sivil havacılık kuruluşlarında çalışma hakkı kazanabilmektedirler. Eğitim hayatını bitirmiş birisi için, özel pilotluk okulları da bu eğitimi verebilmektedir. Pilot olmak için lise mezunu olmak yeterlidir. Dünyada önemli hava yolu şirketlerinde bulunan çok sayıda pilot lise mezunudur. Bunun için üniversite mezunu olmaya gerek yoktur. Özel okullarda pilotluk eğitimleri alınabilmektedir. Bunun dışında uygun kriterleri taşıyorsanız Türk Hava Yolları Pilot Akademisi’ ne girebilir ve burada eğitim alabilirsiniz. 2019 yılı itibariyle Pegasus hava yolları da yetiştirmek için öğrenci pilot alımlarına başlamıştır. Pegasus’ a başvuru yapılabilmesi için en az önlisans mezunu olunması ve 1991 yılı ve sonrası doğumlu olmak gerekmektedir.

Havayolu şirketleri pilot adaylarını işe almadan önce bir takım testlere tabi tutmaktadır. Bu testlerde adayların, görsel hafızaları, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon kriterleri ölçülmektedir. Bu özellikleri zayıf olan pilot adayları havayolu şirketlerine pilot olarak seçilmemektedir.

Harp okulunda gözlük kullanımı pilot olmaya engel teşkil etmektedir. Sivil havacılıkta ise, belirli bir dereceye kadar gözlük kullanımı serbest bırakılmıştır. Ülkemizde şuanda eğitimi dair lise ve üniversite denginde 22 adet hem devlet okulu hem de özel okul bulunmaktadır. Bu 22 okul pilotluk eğitiminin alınabileceği saygın ve köklü kuruluşlardır. Bunun yanında lise ve üniversite dışında pilotluk eğitimi almak isteyen kişiler ise, uçuş okullarına kayıt olabilmektedir. Türkiye’ de çalışmak isteyen pilot adaylarının ülkemizdeki uçuş okullarını tercih etmesi onların yararına olacak bir sistemdir.

Pilot Nasıl Olunur,

Türkiye’de uçuş lisans seviyeleri şunlardır:

SPL (Öğrenci Pilot Lisansı)
Pilot adaylarının lisans alabilmek için eğitimler esnasında verilen bir lisans türüdür.öğrenci pilot lisansı ile uçuş eğitimi maksadıyla eğitim programı çerçevesinde uçuşlar yapılabilir.

PPL (Hususi Pilot Lisansı)
sadece kişisel kullanım amaçlıdır ücret karşılığı ticari uçuşlar yapılamaz.

CPL (Ticari Pilot Lisansı)
Ticari hava taşımacılığı yapan uçaklarda ikinci pilot olarak uçabilir, Hava araçlarında tek pilot sertifikalı ticari taşımacılık yapan hava araçlarda sorumlu pilot(1. pilot) olarak uçabilir ) Ticari taşımacılık yapmayan hava araçlarında sorumlu pilot ya da ikinci pilot olarak uçabilir.

ATPL (Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı)
Hava Taşımacılığında Kaptan Pilot olmak için gerekli olan lisansıdır. ATPL lisansı ile diğer lisansların tüm haklarına da sahiptir.